Zbierka pre nevidiacich a slabozrakých na SGPO

Predstavte si, že sa váš deň sa začína tmou, poprípade nedokážete poriadne rozoznať obrysy ľudí a vecí okolo vás. Činnosti, ktoré sú pre zdravých ľudí rutinnou, vám spôsobujú problémy, ak vám nikto nepomôže.

Zrak. Zrak je pre človeka asi najdôležitejší zmysel, ktorý mu umožňuje orientáciu v priestore a vnímanie svetla. Nie každý však vidieť dokáže. Veď si uvedomte - všetko čo robíte, keď oddychujete, čítate, športujete, varíte... A takto by som mohol pokračovať takmer do nekonečna- to všetko vnímate pomocou zraku a ostatných zmyslov. Ľudia, ktorí vidieť z rôznych príčin nedokážu, musia tento zmysel nahradiť inými.

Ráno na veľkej križovatke, váš verný a vycvičený priateľ pes s vami čaká pri semafore, aby vás bezpečne previedol cez cestu. Započúvate sa do zvuku - "tik,tik,tik- taktaktak!!" a prejdete. Nečítate očami, ale prstami a hmatom. Používate bielu slepeckú paličku, aby ste zistili, čo je pred vami. Život nevidiacich a slabozrakých ľudí nie je ľahký, ale to neznamená, že by nemohol byť aj plnohodnotný.

Aj preto sa tohto roku opäť na Súkromnom gymnáziu v Prešove zorganizovala finančná zbierka na pomoc pre týchto ľudí. Zbierka prebiehala tri dni takže šancu zapojiť sa do nej mal naozaj každý.(Presnú vyzbieranú sumu zverejníme po obdŕžaní oficiálnych informácií od Únie nevidiacich a slabozrakých).  Aj vďaka týmto peniazom potom Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska dokáže pre svojich klientov zabezpečiť čítanie a písanie Braillovho písma a sebaobslužné činnosti ako varenie, upratovanie, osobnú hygiena, komunikačné zručnosti a podobne.

Adrián Trojanovič

Prešov 1. október 2012

Fotografie si môžete pozrieť tu.

Biela pastelka

Poďakovanie

Vážený pán riaditeľ!
Milí žiaci/študenti!

Ďakujeme Vám za pomoc a spoluprácu pri podpore celonárodnej verejnej zbierky "Biela pastelka" 2012, ktorou ste pomohli nevidiacim a slabozrakým spoluobčanom.
Poďakovanie patrí predovšetkým Vašim žiakom/študentom, vďaka ktorým sa podarilo na Vašej škole vyzbierať sumu 47,56eur a tým prispieť na špeciálne programy pre zrakovo postihnutých.
Veríme, že budme môcť rátať s Vašou podporou a pomocou aj v budúcnosti pri realizácii našej zbierky a zároveň Vás chceme poprosiť o zverejnenie výnosu Vašej školy na viditeľnom mieste prostredníctvom "Poďakovania", ktoré ste obdržali s materiálmi k Bielej pastelke.
V mene všetkých zrakovo postihnutých spoluobčanov Vám ešte raz vyslovujeme poďakovanie a prajeme veľa elánu , pracovných a štúdijných úspechov do ďalších dní.
Ďakujeme, že ste kúpou Bielej pastelky pomohli nakresliť príbeh do tmy.

Mgr. Andrea Pavlovska, sociálny pracovník, Krajské stredisko UNSS Prešov

 

 
 Copyright © 2014-2016 Súkromné gymnázium Prešov. Designed by Jaroslav Fedor
Copyright © 2014-2016 logo Súkromné gymnázium Prešov. Designed by Simona Poníková