Náhodnému návštevníkovi , ktorý by vstúpil v tento deň do našej školy by mohli v hlave skrsnúť dve myšlienky. Buď mali v New Yorker-i likvidačnú zľavu na tričká s motívmi vlajok európskych krajín alebo sú jednoducho študenti tejto školy zanietení patrioti pre krajiny celej Európskej únie.

Možno by to aj tak bolo, keby dotyčná osoba nevedela, čo si pripomíname stále 26. septembra už od roku 2001. Cieľom tohto dňa je oslavovať jazykovú rozmanitosť Európy a povzbudzovať ľudí k štúdiu jazykov. Presne o tom je Európsky deň jazykov. Multikulturalizmus ako taký so sebou prináša rôzne názory, zvyky, rozmanitú kultúru ľudí a taktiež aj diferentné jazyky. Aj o tom bol tento deň. V dnešnej dobe svetovej ekonomiky, kde medze nie sú určené politickými hranicami štátu a ľahšou možnosťou cestovania naprieč zemeguľou, nestačí vedieť iba jeden materský jazyk. My ako študenti Súkromného gymnázia sme si tejto skutočnosti dobre vedomí.

A aj napriek tomu, že spoznávaniu slangov, gest alebo viacvýznamových slov daného jazyka a samotnej kultúry venujeme čas na bežných hodinách cudzích jazykov, mali sme celý tento deň určený iba na túto oblasť lingvistiky. Vyrábanie plagátov, spoznávanie zvykov daných kultúr, rozdiely medzi americkou a britskou angličtinou či kreatívne prezentácie o kultúrnych pamiatkach daného národa boli náplňou celého Európskeho dňa jazykov SGPO.

Fotografie si môžete pozrieť tu.

Adrián Trojanovič

Prešov 26. septembra 2012

 
 Copyright © 2014-2016 Súkromné gymnázium Prešov. Designed by Jaroslav Fedor
Copyright © 2014-2016 logo Súkromné gymnázium Prešov. Designed by Simona Poníková